Menu

https://metalacproleter.co.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/recepti.banerHomeGibanicagk-is-225.jpglink
https://metalacproleter.co.rs/modules/mod_image_show_gk4/cache/recepti.banerHomeVenacSaLesnicimagk-is-225.jpglink
« »

Gibanica gužvara

Potrebno je:

- 500g kora za gibanicu
- 400g svežeg kravljeg sira
- 300g kajmaka
- 4 jaja
- malo soli
- 150-200-250ml kisele vode
- malo suncokretovog ulja (oko 20 ml)
- oko 80ml vode

Način pripreme:

U velikoj činiji za mešanje izmrviti sam sir, dodati kajmak, jaja, so i sve dobro sjediniti, a onda dodati malo po malo vode dok se ne dobije žitka smesa. Okruglu tepsiju nauljiti, na dno staviti jednu koru, poprskati mešavinom malo ulja i vode, staviti drugu koru, opet poprskati. Dve kore odvojiti za prekrivanje a ostale cepati na pola, umakati u pripremljen fil i ređati u tepsiju dok se ne istroše sve kore i fil. (da kore nigde ne budu suve već lepo umočene). Od gore staviti jednu koru, fino ušuškati, poprskati mešavinom ulja i vode, staviti drugu koru i nju ušuškati i sve opet preliti ostatkom one mešavine, ostaviti 10-ak minuta da "odmori" i onda ubaciti u rernu na 220°C, nekih 40-50 minuta tj. dok lepo ne porumeni. Izvaditi iz rerne, ostaviti 20-ak minuta da odmori a zatim iseći i servirati uz čašu jogurta.

kuc kajmak kuc sir pons kore

Venac sa lešnicima i medom

Potrebno je:

(za kalup prečnika 27cm)
za testo:
- 60 ml tople vode
- 50g šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 jaja
- 50g putera
- 170ml toplog mleka
- 550g brašna
za fil:
- 160g lešnika
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 70g šećera
- 50g omekšalog putera
- 30g brašna
- 2 kašike meda
i još:
- malo meda za premazivanje

Način pripreme:

U šoljici pomešati vodu, šećer i kvasac pa ostaviti par minuta da nadođe. U činiju za mešanje sipati brašno, jaja, otopljen puter, mleko i nadošli kvasac. Zamesiti glatko testo, prekriti providnom folijom i ostaviti oko sat vremena da naraste. U međuvremenu pripremiti fil: grubo samleti lešnike i dodati sve ostale sastojke, koji idu u fil. Testo istresti na radnu površinu i rastanjiti na pravougaonik 60x25cm. Ravnomerno rasporediti fil i umotati po dužoj strani a onda iseci testo na dva "pruta" (s tim da gore ostanu spojeni), blago okrenuti svaku polovinu da fil ide gore i umotati "venac", te ga pažljivo prebaciti u kalup (premazan puterom). Prekriti kalup providnom folijom i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Peći u rerni predhodno zagrejanoj na 180°C oko 25-30 minuta tj. dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne i dok je kola još vreo premazati medom i ostaviti da se prohladi, a zatim servirati.

mleko dukat maslac president lesnik macrobella

 excellentseal

logo

Metalac Proleter a.d.,
ul. Rudničke Vojske br.18,
32300 Gornji Milanovac,
Srbija

 

Log In or Register